Musteriet

Gott från Idholmen

Must, honung, chiliprodukter, sylt, marmelad och mer gott från trädgården

Musta själv

musta äpplen och päron hemma in din egen trädgård

 

Istället för att fylla bil och släp med en massa tunga äpplen och förmodligen inte få med alla så kan du hyra ett musteri som består av en fruktkvarn, en 50 L stor rostfri gryta och en hydropress på 40 L samt alla slangar och kopplingar som behövs till. Kvarnen går på vanlig 220 V och hydropressen kopplar du till din trädgårdsslang.

 

Kostnaden är 400 kr och hyrestiden är mellan 08 till 20, då hinner vi göra iordning allt på kvällen för nästa kund. Bokar gör ni genom att ringa 073 180 36 28.

 

För att visa hur lätt det är att musta egen must hemma så kan du se på filmen nedan och bli inspirerad.

 

Det är väldigt enkelt och kul att göra sin egen must, du behöver mogen frukt, helst plockad från trädet men fallfrukt går bra om du tvättar av den först. Vi rekommenderar att all frukt som skall mustas sköljs av så att eventuella orenheter som finns på sköljs av. Fall-, stötskadad och insektsangripen frukt går bra att använda men rutten frukt, jordig frukt och frukt som du inte skulle tänka dig äta passar bäst i komposten. Fallfrukt där djur har gått är inte att rekommendera pga risk för E-coli kontamination.

Du behöver också ha tillgång till rena kärl att samla upp all must i.

 

Vi gillar att ni samarbetar med era grannar och går ihop några stycken för att musta. Det finns så mycket frukt i trädgårdarna på Gotland som helt i onödan forslas till återvinningen, läggs ut i skogen eller i komposten. Om ni går ihop i ett grannlag och sätter av tid för att plocka innan ni mustar och sedan mustar ihop så har ni gott om must att dricka under ett år. Vi brukar musta ungefär 500 kg äpplen på 6 timmar på en person med vana och då ingår momenten sortering och tvättning. Det ger ungefär 200-250 liter äppelmust beroende på vilken eller vilka sorter som mustas. Så sätt igång och samla ihop grannarna och all er frukt och sätt av en dag för mustning!

 

Hyrkostnaden är 400 kr/per dag (kl. 08-20) och allt får plats i en personbil, boka på 073 180 36 28.

 

Nedan har jag lagt till några av tillverkarens engelska manualer.

 

 

Ta hand om musten

Det finns flera olika sätt att ta hand om äppelmusten och de vanligaste är att man antingen fryser ner den som den är eller pastöriserar den.

 

Fryser ni ner den så har ni råmust att ta fram när ni behagar, se bara till att inte fylla era flaskor eller dunkar fullt upp då musten expanderar när den fryses.

 

Pastörisera kan man göra på flera olika sätt varav de vanligaste är att värma musten upphälld i flaskor i vattenbad eller värma musten i ett kärl och sedan hälla upp i flaskor. Renlighet är A och O för att få en hållbar must samt att musten bör värmas upp till 75-80 grader i minst 15 minuter och att flaskorna försluts direkt.

 

Det går ju också att göra cider av musten.

Om äppelcider

Jag föll för cider någon gång i början på 90-talet när jag hittade en åländsk cider på Systembolaget som hette White Cap. Den smakade äpple och var inte så söt eller kolsyrad som den cidern som då fanns i Sverige.

 

Jag har sedan dess smakat mig igenom engelsk, fransk och tysk cider och någon gång såddes ett frö att jag ville prova på att göra min egen cider.

 

Planen är att både göra cider och äppelcidervinäger som vi kan ha i vår produktion. Äppelcider för oss är att man utgår ifrån äppelmust och inget annat, av det kan man spontanjäsa eller tillsätta lämplig cider-jäst för att jäsa musten till cider under några månader utomhus. Målet är en torr cider som vi hoppas kunna sälja till lokala restauranger.

 

Än så länge så har vi inte lyckats ta fram en tillräckligt bra produkt att sälja men i takt med att äppelträden växer och ger stabilare skördar så närmar vi oss en bra Idholmsk cider.

Våra äpplen

Vi har köpt in träd, ympris och ympat egna träd och planterade en fruktträdgård på inledningsvis 300 träd, mest äpple men även några päron. Vi har satsat på sorter som är lämpade för ekologisk odling, dvs att äppelsorterna är motståndskraftiga mot insekter och sjukdomar. Vi kommer att prova med "fång-träd" för vissa insekter och att vi kommer att bygga fågel- och fladdermusholkar för att se till att det finns gott om hungriga munnar. Vi har även en liten bigård, främst för pollinering men även för honung på överskottet.

 

Vår ciderträdgård är precis brevid och här är vi köpt in ett antal olika sorters brittiska och franska cideräppelträd. Valet av träd beror mycket på att den godaste cidern kommer från England och Frankrike och då vi inte har varit nöjda med den produkt vi fått av svenska äpplen så blev valet att utgå ifrån samma äpplen som våra förebilder.

 

Vi har även några helt egna äpplen som vi döpt efter oss själva, här håller vi på att ympa dessa sorter så att det blir fler träd och äpplen till vår must.

Vad är det för skillnad på äpplen till must och och äpplen till cider?

 

Äpple är nära släkt med päron och är en lövfällande trädart. Det finns över 1 000 odlade sorter varav många som klarar det svenska vinterklimatet. Äpple är ett av Sveriges härdigaste och mest betydelsefulla fruktslag. Några av sorterna är mycket gamla, vårt äldsta träd heter Cort pen du Plat och kan spåras till romersk tid.

 

I Sverige blommar äppelträdet i maj–juni, blommorna är vita, när frukten mognar beror på sort. De svenska sorterna har en mognadsperiod som sträcker sig över hela hösten. Smaken och utseende varierar också med sort.

 

Äpple växer vilt på många ställen i världen, vilket gör det svårt att avgöra varifrån arten kommer. I Europa finns vilda äpplen i form av små träd med tornar och beska, sura frukter. I västra Asien är de vilda äpplena stora och söta och växer på ett buskformat träd utan tornar. Utifrån dessa former har det tidigt skapats ett antal odlade sorter. Äppleodling i nordvästra Indien och Kina är av gammalt datum. Talrika fynd av äppelrester har gjorts vid boplatser från yngre stenåldern och bronsåldern i Centraleuropa.

 

I Norden nämns äpplen tidigast i Snorre Sturlassons Edda. Känt är att äpple odlades vid kloster i Norden under medeltiden. Då förekom också tillverkning av äppelmust och äppelvin. Det var först i början av 1800-talet äpplet fick större spridning bland folk i allmänhet i Sverige. Däremot har äpple varit en vida spridd symbol för kärlek, fruktbarhet och ungdom. Riksäpplet bland riksregalierna är en symbol för världsherravälde.

 

Äpplen kan indelas efter användning (bordsäpple, köksäpple eller cideräpple) eller efter användningstid (sommaräpple, höstäpple eller vinteräpple). För vår egen del så använder vi indelningen efter användning då i stort sett all vår frukt skördas på hösten.

 

Bordsäpple och köksäpple är de vanligaste i Sverige där bordsäpplet främst är tänkt att äta och köksäpplet främst är till matlagning och mos. Givetvis går det att ha bordsäpplen till mos och köksäpplen till att äta allt efter tycke och smak. Dessa äpplen, främst bordsäpplen, använder vi till must men även i t.ex. vår Äppelchutney.

.

Cideräpplen delas traditionellt i England in i fyra grupper; Sharp, Bittersharp, Bittersweet och Sweets (länk). Dessa äpplen innehåller oftast mer socker än våra svenska äpplen men det finns även mer tanniner och syra i äpplena, det går bra att byta ut Sweets till svenska äpplen när man gör cider. Traditionella cideräpplen är oftast inte goda att äta och eftersom den svenska traditionen att göra cider är olik den franska och brittiska så har det inte vad jag har fått fram inte odlats fram några specifika svenska cideräpplen. Då vi gjort försök under några år på att göra cider men aldrig riktigt varit nöjda med resultatet så har vi valt att importera några cidersorter från England.

 

Barker's Classification of Cider Apples (LARS 1903)

Grupp

Äppelsyra (%)

Tanniner (%)

Sharp

> 0,45

< 0,2

Bittersharp

> 0,45

> 0,2

Bittersweet

< 0,45

> 0,2

Sweet

< 0,45

< 0,2

Sort

Grupp

Äppelsyra (%)

Tanninhalt (%)

Bramley´s Seedling

Sharp

0,85

0,08

Kingston Black

Bittersharp

0,58

0,19

Dabinett

Bittersweet

0,18

0,29

Nehou

Bittersweet

0,17

0,60

Cox Orange Pippin

Sharp

0,60

0,07

Golden Delicious

Mildsharp

0,45

0,06

Här nedan visar vi på skillnaderna på några vanliga äpplen i butiker och trädgårdar med några av de cideräpplen vi har. Datan har vi fått från den nu tyvärr nedlagda Long Ashton Research Station (LARS) och som den återges på "The Wittenham Hill Cider Portal" som drivs av LARS's förre medarbetare Andrew Lea, hans hemsida innehåller nog allt som man inte trodde sig vilja veta om småskalig cidertillverkning.

Vi pressar också druvor när vi har tillräckligt mycket och vi experimenterar lite med att använda pressarna till att bearbeta råvaror till saft.

Kontakta oss

Väskinde Idholmen 945

622 75 Visby

Tfn: 073 180 36 28

info[at]idholmen